Oι παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις εκτιμήσεις-απόψεις τους…

“Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε είχαμε δύο θετικά νέα, μιας και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ τελείωσε με την COSCO να είναι η μοναδική που κατέθεσε προσφορά στα 22 ευρώ ανά μετοχή για το 67% της εταιρείας, ενώ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής είχαμε ανακοίνωση έκπληξη από τον S&P που και αναβάθμισε την Ελληνική Οικονομία από το ‘CCC+’ σε ‘Β-” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση, από την άλλη, δείχνει ότι θέλει να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την αξιολόγηση, παρόλα αυτά οι αντιδράσεις των περισσότερων κλάδων που πλήττονται είναι μεγάλες, προβληματίζοντας σημαντικά το Κυβερνητικό Επιτελείο. Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Απρίλη,ενώ δεν έχουμε ακόμα δει τις προτάσεις του “Κουαρτέτου” για το Ασφαλιστικό.

Η δομή της πρότασης, εκ μέρους της Κυβέρνησης, μοιάζει περισσότερο με Φορολογικό, παρά με Ασφαλιστική λύση, μιας και μετακυλύει το πρόβλημα στους Εργαζόμενους προσπαθώντας να σώσει, εν μέρει, τους Συνταξιούχους.

Η κίνηση φυσικά είναι ενάντια στην Οικονομία μιας και μία τέτοια λύση θα οδηγήσει περισσότερο σε αύξηση της φοροδιαφυγής, μεγαλύτερη ανεργία και φυσικά μεγέθυνση του προβλήματος, καθυστερώντας την όποια προσπάθεια ανάπτυξης.

Ένας λόγος που η Αγορά έβγαλε αυτή την πτωτική κίνηση, ήταν η πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, παράλληλα με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αντιδράσεις του Εργαζόμενου Κόσμου.

Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει την Οικονομία είναι ο Εργαζόμενος, ή οι Μικρές Επιχειρήσεις και όχι οι Υπάρχοντες Συνταξιούχοι, μεγάλο μέρος των οποίων έχει βγει στην σύνταξη νωρίς, εισπράττοντας ακόμα και παχυλά εφάπαξ.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι πραγματικά πολύ επώδυνο αλλά και αμφίρροπο πολιτικά, μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση Αυτά βλέπει η Αγορά και αμέσως “τιμολογεί” τα ρίσκα κάνοντας ανάλογη κίνηση.
Να σημειώσουμε ακόμα μία φορά πως η ρευστότητα είναι υπό το μηδέν, δημιουργώντας προβλήματα στην Κυβέρνηση, όσο δεν τελειώνει με την αξιολόγηση, μιας και η διαπραγμάτευση του τελευταίου χρόνου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

“Δυστυχώς στην κατάσταση που είμαστε πληρώνουμε πολύ ακριβά τον χρόνο που χάνουμε και το παραμικρό κέρδος χρόνου θα μπορούσε να βοηθήσει την ήδη διαλυμένη Οικονομία” τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.