Εταιρικά ομόλογα: Οι αγορές της ΕΚΤ αιτία της μεγάλης ανόδου των τιμών τους

12.06.2016 23:24

Εντυπωσιακή είσοδο στον τομέα εταιρικών ομολόγων υψηλής ποιότητας της Ευρωζώνης πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που άρχισε τις αγορές των εν λόγω τίτλων, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος με απώτερο στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς, η ΕΚΤ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με αγορές ομολόγων μεγάλων εταιρειών, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους της ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας Generali, των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Telefonica (Ισπανία) και Deutsche Telekom (Γερμανία-μητρικός όμιλος του ΟΤΕ), του μηχανολογικού κολοσσού Siemens, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο AB InBev και της γαλλικής εταιρείας παροχής κοινωφελών υπηρεσιών Engie.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές των εν λόγω τίτλων κινήθηκαν ανοδικά (με τις αποδόσεις να υποχωρούν), πυροδοτώντας αγοραστικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τα ομόλογα, αλλά και τις μετοχές άλλων «όμορων» εταιρειών που αναμένεται να μπουν στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ. Τα επιτόκια των εκδόσεων αυτών έχουν αποκλιμακωθεί.

To «αγοραστικό κύμα» ήταν τόσο έντονο που εκτός από τα εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, οι αγορές τίτλων επεκτάθηκαν και στα υγιή εταιρικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης όπως, για παράδειγμα, τα ελληνικά, οι συναλλαγές των οποίων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Ιουνίου.

Πλέον η μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ όταν κατά το προηγούμενο διάστημα, από τις αρχές του 2016 μέχρι και τον Μάιο δεν ξεπερνούσε τα 3-4 εκατ. ευρώ. Η υπερκάλυψη κατά 4 φορές της έκδοσης του «Τιτάν» (άντλησε 50 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα είχε προγραμματίσει) με επιτόκιο 3,5% έδειξε τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για εταιρικά ομόλογα και στην Ελλάδα.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014