To ύστατο σχέδιο Μέρκελ για να μην απομονωθεί η Ελλάδα – H προίκα στην Άγκυρα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μεγάλης ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα εν μέσω αυξανόμενου πανικού ότι οι αποσπασματικές προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση πλησιάζουν σε κατάρρευση.

 

 

 

Το σχέδιο Μέρκελ και η Τουρκία

H Ευρώπη εναποθέτει (ξανά) την τελευταία της ελπίδα για διαφύλαξη των ιδρυτικών της αρχών στη… γενναιοδωρία της Τουρκίας.

Πρόκειται για το ύστατο σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ που θα τεθεί στην ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου – ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει να δοθεί στην Άγκυρα η περίφημη «προίκα» των 3 δις ευρώ προκειμένου να κρατήσει στο έδαφός της όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και να ανακόψει την έξοδό τους προς την Ευρώπη.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα δεσμευτούν να δέχονται απ’ ευθείας από την Τουρκία στο έδαφός τους συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, με βάση τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης στις οποίες ήδη έχουν ήδη δεσμευτεί.

Όμως η Μέρκελ είναι απομονωμένη, το σχέδιό της είναι αδύναμο και η Τουρκία είναι απρόθυμη. Εξίσου απρόθυμες, δε, δηλώνουν ήδη και οι περισσότερες κεντροευρωπαϊκές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν απ’ ευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία.

Το Plan B των κλειστών συνόρων

Ως εκ τούτου, μετά τις 7 Μαρτίου εκείνο που ουσιαστικά θα βρίσκεται στο τραπέζι θα είναι το γνωστό Plan B της Αυστρίας, της Σλοβενίας και των «4» του Visegradπου προβλέπει πλήρη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για δύο χρόνια.

Είναι το ίδιο σχέδιο που ανακηρύσσει σε κυρίαρχο ευρωπαϊκό δόγμα τις «εθνικές λύσεις», απομονώνει την Ελλάδα  και απειλεί να την μετατρέψει σε «αποθήκη προσφύγων» – μια προοπτική που, σύμφωνα με υψηλόβαθμη γερμανική πηγή την οποία επικαλείται ο Guardian, θα πυροδοτήσει αυτομάτως «μείζονα ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη».

Πρόκειται, ωστόσο, για μια κρίση που η ίδια η Ευρώπη προκαλεί, όπως – καθόλου προφητικά – προειδοποίησε στη χθεσινή σύνοδο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  Γιάννης Μουζάλας:

«Κάποιοι», είπε, «συζητούν ήδη για το πώς θα διαχειριστούν μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, την οποία όμως οι ίδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να την δημιουργήσουν»…