Wells Fargo: Οι διεθνείς αγορές μπορεί να βιώσουν μία μεγάλη διόρθωση

Οι μετοχές είχαν υποχωρήσει κατά 20% μέσα σε 6 εβδομάδες

Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές ξύπνησε σε πολλούς μνήμες προηγούμενων εποχών αναταραχής και κυρίως της κρίσης του 2008. Όμως, η Gina Martin Adams της Wells Fargo Securities θυμάται μία άλλη, λιγότερο δραματική χρονιά διόρθωσης, το 1998.
Η Adams επισημαίνει ότι το παρόν οικονομικό περιβάλλον υποφέρει από θέματα τα οποία ήταν στην επικαιρότητα και το 1998, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, το ενισχυόμενο αμερικανικό δολάριο και τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές.
Οπότε οι μετοχές μπορεί να βιώσουν μία κίνηση παρόμοια με τη διόρθωση του 1998, οπότε και καταγράφηκε μία υποχώρηση κατά 20% για τις μετοχές μέσα σε 6 εβδομάδες.

http://www.cnbc.com/2016/01/11/markets-may-see-1998-style-correction-wells-fargo.html

«Παρά αυτά τα κάπως ανησυχητικά σημάδια από το εσωτερικό της αγοράς, η ευρύτερη οικονομία φαίνεται ότι αντέχει αρκετά καλά στις πιέσεις από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την επιβράδυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών και τα στοιχεία που δείχνουν ύφεση στη βιομηχανική παραγωγή, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια ύφεση τελικά μάλλον θα αποφευχθεί», σημειώνει σε έκθεσή της η Adams, μία θεσμική στρατηγική αναλύτρια.
Η ίδια πιστεύει ότι εάν και μία διόρθωση φέτος θα είναι μάλλον λιγότερο δραματική, οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορεί να δουν τις μετοχές τους να υποχωρούν ακόμη 8%-10%.

Σχετική εικόνα

«Εάν τα σχετικά δεδομένα για την εγχώρια οικονομικά αλλάξουν άρδη, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε και εμείς τις προβλέψεις μας. Προς το παρόν, συστήνουμε στους επενδυτές να προσθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους ποιοτικές μετοχές», επισημαίνει η Adams.
Από την πλευρά του, η Stacey Gilbert της Susquehanna λέει ότι η σύγκριση με το 1998 είναι σύμφωνη με τη μεταβλητότητα της προηγούμενης εβδομάδας.
Καθώς οι μετοχές έπεσαν άνω του 6% στη χειρότερη πρώτη εβδομάδα έτους στην ιστορία των χρηματιστηρίων, η Gilbert σημειώνει ότι ο δείκτης μεταβλητότητας (ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου) παρέμεινε κάτω από το 25%, το οποίο δεν δείχνει ότι υπάρχει πανικός στις αγορές.
«Εάν κοιτάξετε το 1998 και τους τρόπους αποχώρησης των επενδυτών από τις αγορές, τη μορφή της μεταβλητότητας, είναι πιο κοντά σε αυτό που βλέπουμε και σήμερα (έναντι του 2008)», είπε στο CNBC η Gilbert, επικεφαλής της εταιρείας της στο τμήμα στρατηγικής στα παράγωγα. «Πρόκειται για τακτοποιημένο sell-off. Δεν πρόκειται για πανικό, δεν είναι τρελή φυγή προς την έξοδο».
Σύμφωνα με τον Albert Brenner της People’s United Bank, εκεί που διαφέρει η σημερινή κατάσταση σε σχέση με το 1998 είναι το χρέος των αναδυόμενων αγορών. Στην προηγούμενη περίοδο ο Brenner είχε δηλώσει ότι το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών προερχόταν κυρίως από τη Λατινική Αμερική και ήταν εκτός επενδυτικής αξιολόγησης.
Σήμερα, αυτές οι επενδύσεις είναι πλέον καλύτερα μοιρασμένες ανάμεσα κυρίως σε χρέος επενδυτικής αξιολόγησης από ευρωπαϊκές και ασιατικές αναδυόμενες αγορές, σημειώνει ο ίδιος. «Θα μπορούσε να μοιάσει ακόμη περισσότερο στο 1998, με τις τιμές των εμπορευμάτων χαμηλότερα και την αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα; Δεν είναι τελείως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιστεύω ότι είναι απίθανο σε αυτό το σημείο», καταλήγει ο Brenner.