Ο «χάρτινος Δράκος» στις δαγκάνες της ΑΑΔΕ – Στη «φάκα» της εφορίας 287 κινεζικές επιχειρήσεις

Υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου αποκάλυψε η ΑΑΔΕ, μετά την υποβολή ανωνύμων καταγγελιών.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ανακαλύφθηκε λογισμικό, το οποίο είχε διατεθεί σε 287 κινεζικές εταιρείες  λιανεμπορίου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το λογισμικό αυτό επέτρεπε στις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν στην εφορία αποδείξεις μόλις στο 1/10 της πραγματικής αξίας της συναλλαγής.

Η φοροδιαφυγή ξεσκεπάστηκε έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το QR στις αποδείξεις που έκοβαν οι επιχειρήσεις αυτές δεν σκανάρεται.

Μέσω της διασταύρωσης, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την ύπαρξη παράνομου λογισμικού, μέσω του οποίου, για παράδειγμα, για απόδειξη 99 ευρώ οι επιχειρήσεις έστελναν στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελναν 2,1 ευρώ.

Ενδεικτικά, μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ξεκινά από το 2021.

«Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις», είπε ο κ. Πιτσιλής, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου, κατά την συνέντευξη Τύπου.

Η επιστολή ομολογίας

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε Έλληνα αντιπρόσωπο του λογισμικού διαβίβασης και Έλληνα λογιστή. Στην πράξη, το λογισμικό ερχόταν «πειραγμένο» από το εξωτερικό.

Κινέζος υπεύθυνος της εταιρίας ομολόγησε τη δράση του, παίρνοντας όμως την ευθύνη πάνω του.

Στην επιστολή που έστειλε στην ΑΑΔΕ ανέφερε:

«Αγαπητέ κύριε

Λυπάμαι πολύ. Αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή είναι εντελώς δικό μου λάθος, δεν υπάρχει καμία σχέση με τον (…..) και τον (…..) ή οποιοδήποτε άλλο άτομο.

Σχετικά με το Πρόγραμμα, μεταξύ 200 χρηστών, 5 ιδιοκτήτες καταστημάτων με παρακάλεσαν να προσφέρω ένα εργαλείο χειρισμού κειμένου, επειδή έχουν παρόμοιες λειτουργίες από τον προηγούμενο Πάροχο Λογισμικού (…)

Επειδή δεν επωφελούμαι από περαιτέρω χρήση, έγραψα ένα εργαλείο και κλείδωσα με αυτό το εργαλείο την ταμειακή μηχανή, έτσι ώστε να μην μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο μηχάνημα και χρέωσα 500 ευρώ για το πρώτο εργαλείο, και από 250 ευρώ για τα υπόλοιπα σε καθένα από τα αυτά τα καταστήματα.

Μόνος εγώ έκανα αυτό το λάθος. Τώρα μετανιώνω βαθιά για την βλακεία μου.

Όπως θυμάμαι, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία, χρειαζόμενουν έναν Έλληνα φορολογικό εκπρόσωπο. Απευθυνθήκαμε στον (…..) για τη γνώμη του. Και συμφώνησε με ενθουσιασμό.

Αλλά τώρα θλίβομαι πολύ για τα ανόητά μου λάθη. Είναι τόσο άδικο. Ήταν ένα οδυνηρό μάθημα, είμαι πρόθυμος να παρουσιαστώ για να τιμωρηθώ (…) Για να ξεπεράσω τη δυσκολία μου, θέλω διακαώς να διατηρήσω επιχειρηματική σχέση με τον (…..) . Αυτός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να επιβιώσω στην Ελλάδα.

Συγχωρέστε με αυτή τη φορά, θα εκτιμήσω πολύ περισσότερο τη συνεργασία μας.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Ειλικρινά δικός σας»