«Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα καταπολεμήσει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών και την κυκλοφορία κρουαζιερόπλοιων ως μέρος μιας σειράς μέτρων για τον περιορισμό του υπερβολικού τουρισμού στη μεσογειακή χώρα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times (FT) .
Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι ηγέτες του κλάδου προειδοποίησαν ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να βλάψουν έναν κρίσιμο οικονομικό τομέα σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αναφέρει αριθμό ρεκόρ επισκεπτών για το έτος.
«Ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία με πόρους και θέσεις εργασίας, αλλά πρέπει επίσης να πληρώσει το ειδικό μερίδιο των κοινωνικών αποδόσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τα μέτρα αργά το Σάββατο σε εμπορική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα σχετικά με τη ζημιά στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον που προκαλούνται από τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και τη ρύθμιση του φωτός.
Όμως η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη είπε στους Financial Times: «Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα. Αυτό που βλέπουμε είναι υπερσυγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές κατά τις περιόδους αιχμής».
Η Ο. Κεφαλογιάννη είπε ότι η χώρα πρέπει τώρα να κοιτάξει να εξισορροπήσει την ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τον τουρισμό προστατεύοντας παράλληλα την πολιτιστική και φυσική της κληρονομιά και διασφαλίζοντας την τοπική ευημερία.
Κρουαζιερόπλοια
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο τουρισμός συνεισφέρει περισσότερο από το 25 τοις εκατό στο ελληνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα συνεχίσει να παίζει κινητήριο ρόλο στην οικονομία της χώρας.
«Είναι πολύ επικίνδυνο να παρουσιάζουμε την Ελλάδα ως ένα μέρος που δεν είναι φιλόξενο στους τουρίστες», είπε την Κυριακή.
Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή τέλους έως και 20 ευρώ για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στα πιο δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλά πλοία, μερικά με χιλιάδες επισκέπτες, ελλιμενίζονται καθημερινά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Ο Γιώργος Κουμπένας, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κρουαζιερόπλοιων Ελλάδας, είπε ότι η κίνηση στόχευε άδικα τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. «Οι επισκέπτες της κρουαζιέρας δεν χρησιμοποιούν τις τοπικές υποδομές όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα στον ίδιο βαθμό με άλλους τουρίστες», είπε ο Κουμπένας, προτείνοντας ότι ένα πάγιο τέλος για όλους τους τουρίστες, όπως αυτό που επιβάλλεται σε ιταλικές πόλεις όπως η Βενετία, θα ήταν πιο δίκαιο.
Ο Κουμπένας πρότεινε οι τοπικές κοινωνίες να θέσουν σαφή όρια στις αφίξεις, με ένα καλά καθορισμένο σύστημα κατανομής για τα κρουαζιερόπλοια για τη διαχείριση των ροών σε μικρά νησιωτικά λιμάνια.
Airbnb
Μετά από παρόμοια όρια που επιβλήθηκαν στην Ισπανία, η Ελλάδα λαμβάνει επίσης μέτρα για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών όπως η Airbnb. Μητσοτάκης ανακοίνωσε για ένα χρόνο απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρεις περιοχές της Αθήνας. Οι τουρίστες συχνά ξεκινούν ή τελειώνουν τις διακοπές τους στην ιστορική ελληνική πρωτεύουσα πριν μεταβούν σε έναν νησιωτικό προορισμό.
Ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος της Ένωσης Διαχειριστών Ακινήτων Ελλάδος, είπε ότι η απαγόρευση οφείλεται στην πίεση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων που θεωρούσαν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ως ανταγωνιστική απειλή. «Δεν υπάρχει υπερκορεσμός της αγοράς λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων», είπε.
Επέκρινε επίσης ένα άλλο νέο μέτρο που δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να στραφούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνει τριετή απαλλαγή.
«Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που ανακαίνισαν τα σπίτια τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να αποκομίσουν κέρδη από τις μακροχρόνιες μισθώσεις;» ρώτησε ο Χίου, προειδοποιώντας ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν επίσημες πλατφόρμες για την προώθηση των ακινήτων τους, όπως συνέβη σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη.
Μια έκθεση της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έδειξε ότι τα ενοίκια διακοπών αυξήθηκαν κατά 28% μεταξύ 2019 και 2023, με τα διαθέσιμα ακίνητα να διπλασιάζονται εκείνη την περίοδο. Αντίθετα, η διαθεσιμότητα κλινών ξενοδοχείων αυξήθηκε μόλις 3,5%. Ο Α.Χίου είπε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις αντιπροσώπευαν μόνο το 2 τοις εκατό της συνολικής αγοράς ενοικίων στην Αθήνα, επικαλούμενος στοιχεία της δικής του ένωσης.
«Εσοδα στις τοπικές κοινωνίες»
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβληθεί φόρος για την κλιματική κρίση στις διαμονές ξενοδοχείων και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με τα έσοδα να κατευθύνονται στη βελτίωση των υποδομών σε τουριστικές περιοχές.
«Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες, επιτρέποντάς τους να προετοιμαστούν καλύτερα για το βάρος που αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι», είπε ο Μητσοτάκης.
Η Ιταλία πρότεινε πρόσφατα αύξηση των τουριστικών φόρων για την προώθηση υπεύθυνων ταξιδιών. Οι νέες προτάσεις της θα μπορούσαν να δουν τους τουρίστες να πληρώνουν τέλος έως και 25 ευρώ τη βραδιά για πολυτελή καταλύματα.