Πανώλη: Ελεύθερη η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών – Ποιες περιοχές εξαιρούνται

Την ελεύθερη μετακίνηση των ζώντων αιγοπροβάτων για πάχυνση και αναπαραγωγή αλλά και των βοοειδών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από σήμερα Παρασκευή.

Εξαίρεση σε αυτήν την απόφαση αποτελούν οι περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.

Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι μετά την εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταβλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων αυτές απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας, εκτός και αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.

Τονίζεται ότι στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνοτροφίας, οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Τελος, τονίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κατάστασης και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.