Στο Τόκιο συνέρχονται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του G7 (των επτά μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως), σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινή γραμμή αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, επαναδιατυπώνοντας παράλληλα την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και εξετάζοντας παράλληλα και άλλα θέματα, από τον Καύκασο μέχρι την ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.
Πάντως, η Ομάδα των 7 αναμένεται να συναντήσει μεγάλες δυσκολίες για να απευθύνει με μία φωνή έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και το Ισραήλ είναι αντίθετο στην προοπτική όσο οι όμηροι που κρατούνται από την οργάνωση Χαμάς παραμένουν υπό κράτηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει με το Ισραήλ την πιθανότητα «τακτικού χαρακτήρα παύσεων» για να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά η διάρκεια αυτών των «παύσεων» παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στην Ιαπωνία, μετά την εντατική διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο κατά την άφιξή του.
«Θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μία σειρά ανθρωπιστικών παύσεων, ώστε να αμβλύνουμε τα δεινά του πληθυσμού της Γάζας» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη μιας περιφερειακής σύγκρουσης και να αξιολογηθεί η σημασία του καθορισμού ενός πολιτικού ορίζοντα στην προοπτική των δύο κρατών.
Η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία
«Η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας της G7» διαβεβαίωσε παράλληλα η Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που το Κίεβο ανησυχεί για την εμφάνιση μιας χαλάρωσης στη δυτική υποστήριξη και για τη συνεπακόλουθη καθήλωση σε έναν πόλεμο θέσεων και φθοράς.
«Αν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ατονούσε σήμερα, η Ρωσία θα εκμεταλλευόταν ανηλεώς το γεγονός αυτό, με τρομακτικές συνέπειες για τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Αλλοι παίκτες σε άλλες περιοχές του κόσμου θα αντλούσαν επίσης αρνητικά συμπεράσματα» προειδοποίησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Για τον λόγο αυτόν είναι τόσο σημαντικό το G7 να συνεχίσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία κατά τρόπο αποφασιστικό και συνολικό. Για παράδειγμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για μία αντιαεροπορική ασπίδα για την Ουκρανία».
Συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προβλέπεται επίσης από το πρόγραμμα της υπουργικής συνόδου της G7.
Η κατάσταση στον Καύκασο, με επίκεντρο την ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών του Τόκιο.
Τηλεδιάσκεψη προβλέπεται επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της κεντρικής Ασίας, σε μία προσπάθεια του G7 να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανόν το G7 να υιοθετήσει αυτήν την φορά πιο μετριοπαθείς τόνους απέναντι στο Πεκίνο, εν όψει της συνάντησης αυτόν τον μήνα στο Σαν Φρανσίσκο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και της COP28 για το Κλίμα.